Mensen die veel met houten constructies werken zijn bekend met hoekankers. Hoekankers zijn gemaakt voor het dragen van zware lasten. Ze zijn onmisbaar wanneer u houten constructies, groot of klein, maakt en deze wilt verstevigen of verbinden.
Wat zijn hoekankers?
Hoekankers zijn stalen verbindingsmiddelen in de vorm van de letter ‘L’. Een typisch hoekanker is gemaakt van gegalvaniseerd staal waarmee balken recht op elkaar worden verbonden.
In het algemeen zal het hoekanker een ril hebben en gaat zich tijdens het aanboren vastgrijpen aan het hout. Dit is om de sterkte en de stijfheid van het anker te vergroten.
Er zijn ook hoekankers zonder ril. Hoekankers zonder ril gebruikt u afhankelijk van waar u de hoekankers voor gebruikt. Wanneer u hoekankers probeert te installeren, kan de ril het montage hinderen, dus is een hoekanker zonder ril in die gevallen meer geschikt.
U zult merken dat hoekankers van vele gaten met variërende grootte worden voorzien, waardoor deze zeer eenvoudig te monteren zijn. Het is daarom aan te raden om schroefnagels te gebruiken bij het bevestigen, deze staan al afgebeeld bij de ankers, zodat u gemakkelijk de juiste keuze kunt maken voor de juiste nagel.
Tip: Wanneer u van plan bent om een hoekanker te kopen, is het aan te raden om de schroeven of schroefnagels gelijk mee te bestellen.
Waar worden hoekankers voor gebruikt?
Er zijn diverse mogelijkheden waar een hoekanker van pas komt. Denk maar aan houten constructies zoals veranda’s, een schuur of bij de renovaties van een huis.
Hoekankers worden gebruikt om verticale verbindingen te maken. In de meeste gevallen tussen de houten balken. De hoekanker zelf bevat schroefgaten, zodat deze eenvoudig kan worden bevestigd met schroeven. Zo worden hoekankers vaak gebruikt om houten elementen onder een hoek van 90 graden met elkaar te verbinden. Bij het maken van bijvoorbeeld houten kozijnen voor houten bouwvloeren of tussenwanden zijn hoekankers onmisbaar. Bij het maken van T-verbindingen is het verstandig om op beide hoeken hoekankers te gebruiken om de beste sterkte te verkrijgen. Hoekankers zijn gemaakt voor zware lasten, maar kunnen in theorie worden gebogen. Het gebruik van meerdere hoekankers kan het doorbuigen van een hoekanker voorkomen.
Welke typen zijn er?
GYZS kan diverse soorten hoekankers leveren. Daaronder vallen bijvoorbeeld:
- Hoekankers met ril
- Hoekankers zonder ril
- Hoekankers zwaar
Hoekankers met ril
Zoals eerder benoemd zijn hoekankers met ril steviger doordat het vastgrijpt aan het hout wanneer deze eenmaal is aangeboord.
GYZS biedt verschillende maten hoekankers met ril:
- Lengte: 50 t/m 150mm
- Hoogte: 70mm t/m 180mm
- Dikte: 2mm t/m 2,5mm
- Breedte: 30mm t/m 60mm
Hoekankers zonder ril
De hoekankers zonder ril zijn met gemak te monteren zonder enige problemen. Hoekankers met rillen kunnen nog wel eens de montages lastiger maken en daarom is de keuze voor een hoekanker zonder ril in sommige gevallen beter. Hiervan biedt GYZS ook verschillende maten aan:
- Lengte: 27mm t/m 150mm
- Hoogte: 50mm t/m 150mm
- Dikte: 2mm t/m 3mm
- Breedte: 46 t/m 60mm
Hoekankers zwaar
Zware hoekankers zijn extra versterkte hoekankers door middel van zijrillen voor de zwaardere constructies zoals zware kozijnen aan de onderdorpel.
Omdat deze hoekankers gemaakt zijn voor de wat zwaardere materialen, zijn de afmetingen ook een stuk groter dan de vorige opgenoemde hoekankers.
Van welk materiaal worden hoekankers gemaakt?
Hoekankers zoals eerder vermeld worden vaak gemaakt van staal vanwege de sterkte en duurzaamheid van het materiaal. Door het een stuk duurzamer te maken worden ze ook verzinkt/gegalvaniseerd. Naast verzinkt worden hoekankers ook gemaakt van Roestvast staal (RVS).
RVS (Roestvast staal)
Roestvrij staal is eigenlijk een verkeerde benaming voor roestvaststalen producten. Toch wordt ‘roestvrij staal’ het meest gebruikt. RVS is een legering van ongeveer 80% ijzer met toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Deze toevoegingen vormen een roestvaste ‘huid’ op het materiaal, waardoor het meerdere jaren kan meegaan.
Verzinken/galvaniseren
Verzinken is het aanbrengen van een dun laagje zink op een metalen voorwerp. Dit is een manier om de metalen te beschermen tegen corrosie.
Galvaniseren is een methode die gebruikt maakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Door middel van galvaniseren kan bijvoorbeeld ijzeren platen worden voorzien van een laagje zink, nikkel en chroom om het meer corrosiebestendig te maken of mooier te laten glanzen.
Sendzimir verzinkt
Nu u een beetje weet wat verzinkt of gegalvaniseerd is, is er een methode van verzinken dat gebruikt wordt bij onder andere hoekankers: Sendzimir verzinkt.
Sendzimir verzinkt met andere benaming voorverzinkt staal verwijst naar koolstofstaal dat na het walsen door een zinkbad is gegaan door een apart proces om het staal te beschermen tegen corrosie. Het zinkbad bevat een kleine hoeveelheid aluminium en heeft een temperatuur van 450-500 graden. Na het zinkbad wordt het staal blootgesteld aan de lucht om de dikte van de coating aan te passen en ervoor te zorgen dat de dikte van de zinklaag gelijkmatig is. Hoe dikker de zinklaag, hoe beter de bescherming tegen corrosie.
Voordelen van sendzimir verzinkt zijn:
- Sendzimir verzinkt beschermt het staal tegen corrosie(roest)
- De zinklaag is na het verzinken harder dan originele staal
Elektrolytisch verzinkt
Ook biedt GYZS een klein deel elektrolytisch verzinkt hoekankers.
Een Elektrolytisch verzinkt hoekanker wilt zeggen dat het hoekanker in een bak wordt gehangen gevuld met vloeistof, door een elektrische stroom tussen het zink en het andere (minder edele) metaal worden ionen van het zink naar het andere metaal overgezet, waardoor het metaal verzinkt wordt. De deklaag die ontstaat tijdens dit proces is hard, glanzend en corrosiebestendig.
Voordelen van elektrolytisch verzinkt zijn:
- Nabewerking niet nodig door dunne laag
- De laagdikte is vrij nauwkeurig te bepalen
- Geen vervorming
Het bekendste merk
Bekendste merk voor hoekankers bij GYZS.nl is het merk Gebr. Bodegraven of voor kort GB.
Het merk GB legt de verbinding. Niet alleen een perfecte passende verbinding in de bouw, maar met name ook mét de bouw. Ze staan zélf op de bouwplaats en staan open voor iedere vraag. GB heeft zelf er voor gekozen om haar assortiment in Nederland te produceren. Doordat productie vergaand geautomatiseerd is, kan de prijs scherp blijven en is de kwaliteit extreem constant. Zo kan GB de kwaliteit beter dan wie dan ook garanderen.