Isolatieschuim, ook wel bekend als purschuim, voor velen een bekend middel ter isolatie van een woning. Deze eenvoudige benaming is de afkorting van: polyurethaanschuim, maar wij spreken in dit artikel over isolatieschuim.
In de blog komen de volgende punten aan bod:
- Wat is isolatieschuim
- Hoe isolatieschuim aanbrengen
- Droogtijd isolatieschuim
- Hoeveel zet isolatieschuim uit
- Hoe krijg je isolatieschuim van je handen af
- Wat kost isolatieschuim
Wat is isolatieschuim?
Isolatieschuim ontstaat vanuit een chemische reactie van twee basiscomponenten, namelijk: poluol en isocyanaat.
Zodra deze twee vloeistoffen worden gemengd, reageren deze op elkaar en ontstaat er hard isolatieschuim. Deze vermenging ontstaat m.b.v. het purpistool. Hier wordt de bus in geplaatst en worden vlak voor gebruik de stoffen automatisch samengevoegd.
Er komt dan warmte vrij, wat er voor zorgt dat het middel gaat koken en zo gasbellen ontwikkeld, wat in onze benaming isolatieschuim heet.
Indien het middel eenmaal hard is geworden, kan het niet meer worden vervormd.
Hoe isolatieschuim aanbrengen? Spoiler: purpistool
Zoals hierboven besproken ontstaat de chemische reactie na gebruik van een purpistool. Het is dan ook handig om te weten hoe u deze kunt gebruiken. Hieronder treft u een stappenplan aan hoe u isolatieschuim aan kunt brengen met behulp van een purpistool:
- Schud de bus krachtig voor iedere gebruik minimaal 20 seconden.
- Verwijder de beschermkap van de bus en draai deze op het purpistool. (Zie afbeelding 2.1 & 2.2)
- Bij het gebruik van een pistool kan de schuimhoeveelheid geregeld worden door de trekker en de instelling van de doseerschroef op het pistool.
- Voeg voor ca. 80% vullen. Bij voegen breder dan 30 mm en dieper dan 70 mm het schuim in meerdere lagen, met tussenpozen van 1 á 2 uur, aanbrengen. Licht voorbevochtigen alvorens de volgende laag aan te brengen.
- Gebruik je de bus opnieuw? Dan ook weer opnieuw schudden. De bus kan tot 4 weken op het purpistool blijven mits rechtop bewaard.
Voor het aanbrengen van het purschuim dienen de ondergronden licht vochtig, voldoende draagkrachtig en stof- en vetvrij te zijn.
Veiligheidsaanbevelingen
Hoe u isolatieschuim kan aanbrengen is nu als het goed is duidelijk. Toch willen wij nog een aantal veiligheidsaspecten belichten.
- Draag werkhandschoenen en een veiligheidsbril.
- Uitgehard schuim kan alleen mechanisch worden verwijderd.
Droogtijd isolatieschuim
Hoe snel droogt isolatieschuim of wat is de droogtijd van isolatieschuim? Dit zijn vragen die wij regelmatig ontvangen van klanten. Het is goed om te vermelden dat pur er in verschillende varianten is. De droogtijd is afhankelijke van het type product en wordt vaak aangegeven bij het productblad van het artikel zelf. Wij lichten in dit artikel de droogtijd van het isolatieschuim FM310 toe.
Pur kent verschillende fases van drogen: huidvorming, snijdbaar en vol belastbaar. Vaak als pur is aangebracht, zit het niet mooi binnen het gewenste oppervlak. Vaak snijdt men het uitstekende pur dan ook weg. Bij de FM310 kan dit na 48 minuten.
Daarnaast wordt de huidvormingstijd weergeven. Dit is de periode tussen het aanbrengen van het pur en het tijdstip waarop zich een droge oppervlakte film heeft gevormd die niet meer kan worden gladgestreken.
Hieronder treft u een overzicht van de droogtijd van pur:
Huidvorming: 11 minuten
Snijdbaar: 48 minuten
Vol belastbaar: 24 uur
Hoeveel zet isolatieschuim uit?
Uit een bus van 750ml haal je ongeveer 45 liter isolatieschuim. Dat zou betekenen dat purschuim gemiddeld zo’n 60 tot 80% uit zet. Dit is afhankelijk van het type pur dat u gebruikt.
Hierboven was eerder al te lezen dat bij voegen breder dan 30 mm en dieper dan 70 mm het schuim in meerdere lagen, met tussenpozen van 1 á 2 uur, aan gebracht moet worden. Bevochtig het licht alvorens de volgende laag aan te brengen.
Bouw het pur bij brede voegen dus op in meerdere lagen.
Hoe krijg je isolatieschuim van je handen af?
Wij raden altijd aan om bij het werken met pur werkhandschoenen te gebruiken. Het is namelijk bijna onmogelijk het pur te verwijderen van de huid bij uitharding.
Er bestaat wel pur reiniger, die speciaal ontworpen is voor het reinigen van vers gemorst pur, maar dit raden wij niet aan om voor handen te gebruiken.
‘Bronnen’ op internet geven aan dat aceton een oplossing kan bieden. Wij kunnen echter enkel aanraden om handschoenen te gebruiken.
Wat kost isolatieschuim?
Oké, we weten nu wat pur is en hoe wij ermee moeten werken, maar wat kost purschuim nu eigenlijk? Dit varieert per merk en hoeveelheid. Bij GYZS bieden wij de merken Illbruck, Kelfort, Soudal, den Braven en Zwaluw aan.
De prijzen beginnen bij € 4.12 excl. voor een fles purschuim FM310 van 750ml (Illbruck) tot € 12.22 excl. voor een fles elastische foam (Illbruck). Het is erg afhankelijk van welke type pur jij nodig hebt. Doorgaans wordt de ‘normale’ variant van Illbruck het meest gekocht.
De verschillende soorten pur en doeleinden behandelen wij in een andere blog. Alle Pur van GYZS bekijken? Klik hier!
Een korte samenvatting
Pur ontstaat door een chemische reactie van 2 stoffen, poluol en isocyanaat. Deze worden met elkaar gemengd in het purpistool en zo ontstaat het isolatieschuim.
Gebruik altijd werkhandschoenen en een veiligheidsbril indien je werkt met pur. Het is namelijk erg lastig tot niet te verwijderen van uw huid.
Schud de fles 20 seconden stevig voordat deze bevestigd wordt in het purpistool. Voor het aanbrengen van het pur dienen de ondergronden licht vochtig, voldoende draagkrachtig en stof- en vetvrij te zijn.
Wilt u meer weten over een specifiek merk of type pur? Lees dan deze blog.